Актуално от НАП – февруари 2018

нап новости 7 фев.

Актуално от НАП – февруари 2018

НАП новости: Становище за промените в Наредба № Н-8 от 29.12.2005 г.

Публикувано е становище на НАП относно промените в Наредба № Н-8 от 29.12.2005 г.

Становището е достъпно на интернет страницата на НАП. Можете да го намерите в раздел Социално осигуряване – Становища, указания, инструкции.

Повече информация по темата можете да намерите и на нашия сайт https://osigurovkite.com/в публикацията Промени 2018 в Наредба № Н-8 от 2005 г.

НАП новости: Възможност за плащане на данъци и осигуровки без такси

Безплатните картови плащания са възможни чрез сайта и в офисите на НАП

Клиентите на НАП, които притежават банкови карти, вече могат да превеждат без такси както дължимите данъци и осигурителни вноски, така и задължения към други институции, събирани от приходната агенция. Това може да стане по два начина. Първият, най-лесен, е чрез новата услуга на НАП, достъпна чрез портала за електронни услуги на НАП, която функционира 24 часа в денонощието, седем дни в седмицата. Без такси клиентите на НАП могат да преведат задълженията си и чрез инсталираните физически ПОС терминали на работните места в салоните за обслужване на НАП.

Освен, че са безплатни, другото предимство на картовите преводи чрез т. нар. „виртуален ПОС терминал“ и физическите ПОС терминали на НАП, е че плащането се отразява веднага в данъчно-осигурителната сметка на клиента. Това означава, че задълженията се погасяват на момента. А не за 24 или повече часа, както е при традиционните банкови преводи. От НАП обръщат внимание обаче, че  когато се плащат задължения към други институции (например глоби от КАТ) или задължения,  които са в процес на принудително изпълнение, погасяването им се отразява след допълнителна обработка и разпределение. И отнема повече време.

Към момента безплатните преводи са достъпни за притежателите на банкови карти Mastercard и Maestro, както и Bcard на БОРИКА. По-късно през годината се очаква и собствениците на карти Visa също да имат достъп до тази услуга.

По данни на НАП до момента от двете услуги на агенцията са се възползвали 800 клиенти. Като те са превели към бюджета близо 80 000 лв.

Вижте още Ръководство за потребителя за плащане през виртуален ПОС терминал

Рубрика Плащане на данъци и осигурителни вноски по интернет

Източник: Национална агенция за приходите – https://www.nap.bg/

error: